Sigara Dumanının Çocuklar Üzerindeki Olumsuz Etkileri

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Sigara Dumanının Çocuklar Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Yanan bir sigaradan çıkan, sigaranın kağıdı ve filtresinin yanmasıyla oluşan ve sigara içenin ciğerlerinden gelen dumanın karışımına çevresel sigara dumanı denir. Özellikle kapalı bir ortamda oluştuysa oldukça rahatsız edici ve içmeyenleri huzursuz eden bir durumdur. Sigara dumanı tabii ki sağlığı da çok olumsuz etkiler. Olumsuz etkiler en çok da çocuklarda hastalıkları tetikler. Araştırmalar sigara dumanında 4000 farklı kimyasal madde saptamıştır, 40 tanesi de kanserojendir. En önemli çevre kirleticilerden biridir. Ülkemizde beş yaş altı her iki çocuktan birinin evinde sigara tiryakisi olan bir yetişkinin olduğu gözlenmiştir.

Sigara dumanı çocukları, bebekleri ve anne karnındaki fetüsü son derece zararlı kimyasallara maruz bırakır. Dumanın kişinin kendi istemi dışında soluması hali pasif içicilik olarak da tanımlanır. Bu duman A grubu kanser yapıcı olarak sınıflandırılmıştır. Günde sekiz saat boyunca solunması bir paket sigara içimine eşdeğerdir. Sigara dumanında bulunan nikotinin haricinde yüzlerce farklı zehirden çok bilinen bir kaçı arsenik , deterjanlarda kullanılan amonyak, kimyasal çözücü olan tolvent, metan gazı, alkolün zehirli formu olan metanol, egzos gazı olan karbon monoksid, pillerde bulunan kadmiyum, çakmak yakıtında kullanılan , katran ve formaldehiddir.

Anne karnından başlayan pasif içicilikle etkilenen çocukların en çok akciğer ve beyinleri zarar görür. Hamilelikte sigara dumanına maruz kalmak düşük doğum ağırlığına ve erken doğuma sebep olur. Erken doğan bebeklerde solunum yolları az gelişmiştir. Bu bebeklerde solunum yolu enfeksiyonları, astım ve diğer akciğer hastalıkları çok sık gözükür. Ani bebek ölümü sendromunun sıklığı artmıştır. Bu bebeklerde yarık damak ve dudak gibi şekil bozukluklarının sayısı artmıştır. Sigara dumanına maruz kalan annelerin sütü daha azdır ve çabuk kesildiği için emzirme süresi kısadır. Gebelikte maruz kalınan sigara dumanı genetik hastalıkları tetikler.

Sigara dumanında olan NO2 virüslerin yol açtığı üst solunumyolu enfeksiyonlarının görülme sıklığını artırır, savunma mekanizmasını zayıflatır ve üst solunum yollarına virüsün girişini kolaylaştırır. Sigara dumanı, solunum sistemindeki tüycüklerin hareketlerini azaltır ve mikroplar üst solunum yollarına yapışmasını sağlayarak hastalıkların oluşturur.

Sigara dumanının etkilediği çocuklarda sinüzit, üst solunum yolu enfeksiyonları ve alerjik nezle diğer yaşıtlarına göre daha sıktır. Orta kulak iltihabı sıklığı da artmıştır ve daha zor iyileşir. Kronik orta kulak iltihabına geçiş kolaylaşır. Bronşit ve zatürre ile daha çok karşılaşılır. Bu çocuklarda davranış ve algılama bozuklukları da daha fazladır. Lösemi, lenfoma ve beyin tümörü gibi kötü huylu hastalıklarda daha sık görülür. Menenjit mikropları sigara dumanının yoğun olduğu evlerde daha kolay hastalık yapar.

Sigara içilen evlerde yaşayan çocuklar sigaraya başlamaya daha yatkındır. Ve başlama yaşı 10-12 yaşa kadar düşebilir. Anne ve babanın birlikte sigara kullanımı çocukların maruz kaldığı olumsuzlukları katlayarak arttırır. Ev ortamının yanında otomobilde sigara içimi hacim küçük olduğu için daha yoğun sigara dumanına maruz bırakır.

Çocukları korumak için öncelikle yapılması gereken çocukların yanında sigara içilmesinin sonlandırılmasıdır. Bırakın anne babanın sigara içmesi eve gelinen misafirlere bile sigara içirtilmemelidir. Evde kül tabağı bile bulundurulmamalıdır. Ev ziyareti, lokanta veya herhangi bir kalabalık ortama girildiğinde sigara dumanı varsa o mekan terk edilmelidir. Ülkemizde uygulanan kapalı ortamda sigara yasağı çocuk ve yetişkin sağlığının korunması açısından çok faydalı olmuştur. Bir sonraki aşamada ebeveynlere sigara tiryakiliği bıraktırılmalıdır. Yapılan çalışmalar sigara içen bir ebeveynin dışarıda, açık havada içip eve girmesi ya da gündüz içip akşam eve gelmesi durumlarında bile çocukların etkilendiğini göstermiştir.