Rinoplasti Nedir, Kimlere Uygulanabilir?

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Rinoplasti Nedir, Kimlere Uygulanabilir?

Rinoplasti Uygulaması Nedir? 

Rinoplasti özetle burun estetiği ameliyatı anlamına gelmektedir. Burun estetiği ameliyatı günümüzün en çok tercih edilen estetik operasyonlarından birisidir. Birçok kişi kişisel güzelliğini ya da değişimini burun estetiğine borçludur. Burun estetiği eskisi gibi ulaşılması güç bir operasyon değildir. Eskiden genelde tanınmış kişilerin Rinoplasti için bıçak altına yattığı bilinmekteydi. Oysa günümüzde burnunda şekilsel bir problem olan herkes Rinoplastiye ilgi gösteriyor. Bunda hem burun estetiği operasyonlarının artık daha çok hastanede yapılması hem de Rinoplastinin teknik açıdan gelişim göstermesi etkili olmuştur.

Peki insanlar neden ideal bir buruna sahip olmayı bu kadar önemsiyor? Bu sorunun aslında iki temel cevabı var. Birincisi burnun güzellik olgusu üzerindeki tartışmasız etkisi. İkincisi ise burnun solunum yollarının başlangıcı olması. Yani burun eğriliğinden kaynaklı birçok problem, en az görsellik kadar kişiyi rahatsız edebilmektedir. 

Rinoplasti şık bir burundan ziyade kişinin kendi dokusu ve yüzüyle uyumlu, doğal bir burun yapmaya odaklanır. Zaten böyle olmasaydı herkese standart ve klasik bir burun monte edilirdi. Oysa Rinoplastide hem doktorun tavsiyeleri hem de hastanın kişisel tercihleri bir araya gelir. Yoğun bir görüş alışveriş ve analiz sürecinden sonra kişiye en çok yakışacak burun tipi belirlenir. Kişi zaten ameliyat sonrası nasıl görüneceğini az çok tahmin edebilir, çünkü kendi fotoğrafı üzerinden yapılan bilgisayar simülasyonları hastaya sonuç hakkında fikir verir. 18 yaşına gelmeden Rinoplasti operasyonları özel bir durum yoksa tercih edilmemektedir.

Burnun aşırı kalın ya da aşırı ince olması, hokka diye tabir edilen yapıda olması ya da görsel açıdan şık durmayan bir kemerin söz konusu olması, insanları Rinoplastiye zorlamaktadır. Rinoplasti sonrasında hastalarda ciddi bir özgüven artışı gözlemlenmektedir. Rinoplasti sonrasında burunda kalıcı ağrıların oluşmaması önemlidir. Kişi burnunda daimi bir uyuşma duygusu hissetmemelidir. Burnun hemen çevresinde natürel ışıkların ya da gölgelerin ustalıkla yansıtılması önemlidir.

Burnun küçültüldüğü durumlarda kemikler ya da kıkırdak yapılar çıkartılıyor. Bollaşan mukozaların bir kısmı, nefes sorunlarına yol açmasın diye dikişten önce atılıyor. Burun estetiğinde genel anlamda açık ve kapalı teknik olmak üzere iki temel yöntem söz konusu. Şimdi bu yöntemlere biraz daha yakından bakalım. 

Rinoplastide Kapalı ve Açık Teknik Nedir?

Hekimler Rinoplasti öncesinde burun ucundaki deformasyona göre ya da burundaki pürüzlere, burnun özel durumuna göre açık ya da kapalı teknik konusunda karar vermektedir. Örneğin burnun uç kısmında aşırı bir yıpranma söz konusuysa açık teknik tercih ediliyor. Açık teknikte burnun ucundan bir kesi açılmaktadır. Bu kesi küçük izler oluştursa da zamanla yok olur. Bu teknikte burnun uç kısmı tümüyle yenilenmektedir.

Kapalı teknik ise tümüyle burnun iç tarafından gerçekleşir ve bu sayede hiçbir iz bırakılmaz. Burun ucundaki deformasyon küçük düzeyde ise açık teknik kullanmak yerine doğurtma yöntemi ön plana çıkmaktadır. Açık teknik burun ucunda belirgin deformasyon olduğunda uygulanır. Dediğimiz gibi bu noktada kararı doktorun kendisi vermektedir.

Rinoplasti Kimlere Uygulanır?

Rinoplasti ne yazık ki istisnasız herkes için uygun bir operasyon değildir. Rinoplasti için bazı özel ve resmi koşullar bulunmaktadır. Ayrıca bazı durumlar için hekimler bizzat inisiyatif alabilmektedir. Gerek tıkanıklık sorunları gerekse de görüntü bozukluğu açısından her sene yüzbinlerce insan hekimlerin kapısını çalıyor. Peki Rinoplasti kimler için uygun, kimler için uygun değil?

Burun kemiğinde bir kırıklık varsa, burun kemiğinde bir çökme varsa, burun yapı olarak oldukça geniş durumdaysa, burun dikey olarak uzunsa, kişinin çeşitli travmalardan ya da kazalardan ötürü burnu zarar görmüşse, burun delikleri uyumsuzsa, burun ucunda düşüklük söz konusu ise Rinoplasti için uygundur. Küçük problemler için Rinoplasti yapılması genelde pek tavsiye edilmemektedir. Öte yandan tüm bu genel problemler bir tarafa Rinoplasti için 18 yaş sınırı olduğunu hatırlatmalıyız. Çünkü burnun doğal gelişiminin devam ettiği bir süreçte estetik operasyon tercihi pek sağlıklı olmayacaktır.

Çok spesifik durumlarda ise erken yaşlarda nefes alma problemlerinin önüne geçmek için burun ameliyatları zorunlu olarak yapılabilir. Fakat erken yaşlarda böyle bir ameliyat yapılsa dahi 18 yaşından sonra yeniden bir revizyon yapılmaktadır. Yetişkinlerde ise revizyon için en az 12 ayın dolması gerekir. Revizyonları ufak müdahaleler ve düzenlemeler olarak kabul etmeliyiz. Bu yüzden ikinci operasyonlar çoğunlukla yarım saati geçmemektedir. 

Rinoplasti Sonrası Süreç

Rinoplasti ağrısız ve sızısız bir şekilde atlatılabilen bir operasyondur. Fiziki ve psikolojik açıdan asıl zorlu süreç Rinoplasti öncesinde ameliyatı beklerken yaşanır.  Her ne kadar bazı teknolojik gelişimler sayesinde eskiye nazaran bu süreç çok daha hasarsız atlatılıyor olsa da yine de ciddi bir sabır ve özen gerekir. Kişi hastaneden ortalama 3-4 gün sonra çıkış yapabilir. Aynı gün en az 3 saat yemek yememek zorundadır.

Yenilecek ilk yemekler ise son derece hafif olmak zorundadır. Kişi yüksek bir yastığa başını koymalı ve dinlenmelidir. Güneşten bu süreçte kesinlikle uzak durmalı ve ağız kuruluğunun önüne geçmek adına bolca su tüketmelidir.  Ameliyat sonrası oluşan şişlikler, morarmalar veya ağrılar son derece normaldir. Bunlar ortalama bir hafta boyunca kendini var edecek yansımalardır. Zaten tamponların alınmasından sonra ağrılar önemli ölçüde azalmaya başlar. 1 hatanın sonunda ise tüm şişlikler inmeye başlayacaktır. Beklenmeyen bir durum söz konusu olursa da kişi mutlaka hekimiyle iletişime geçmelidir.