Rinoplasti Nedir?

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Rinoplasti Nedir?

Rinoplasti Nedir?

Burun ameliyatlarının tamamı tıp literatüründe rinoplasti ameliyatları olarak tanımlanmaktadır. Rinoplasti ameliyatları hem fonksiyonel hem de estetik amaçlı gerçekleştirilebilmektedir. 

Rinoplasti Kimlere, Hangi Durumlarda Uygulanabilir?

Rinoplasti burnun işlevsel özellikleri olan solunum ve koku duyusunun algılanmasında yaşanan problemlerde uygulanabileceği gibi aynı zamanda estetik amaçlı da uygulanabilmektedir. Estetik amaçlı uygulaması daha çok kadınlar tercih etmektedir. 18 yaşından büyük her hastaya burun estetiği ameliyatı uygulanabilmektedir. 

Rinoplasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Rinoplasti ameliyatları;

  • Burun küçültme / büyütme
  • Burun eğriliğinin düzeltilmesi
  • Burun ucunun kaldırılması
  • Burun kanatlarının küçültülmesi
  • Burun deliklerinin daraltılması
  • Burun kemerinin düzeltilmesi
  • Burun içerisindeki poliplerin alınması
  • Burundaki deviasyonun giderilmesi amacı ile uygulanmaktadır. 

Rinoplasti Ameliyatı Öncesi

Rinoplasti ameliyatı öncesinde planlama ameliyatın başarısını belirleyici önemli faktörler arasındadır. Doktora burun ile ilgili tüm fonksiyonel şikayetlerinin bildirilmesinin yanında istenilen burun şeklinin de çok iyi bir şekilde anlatılması gerekmektedir. Aynı zamanda ameliyatın gerçekleştirileceği mevsim büyük önem taşımaktadır. Bu noktada ameliyatı gerçekleştirecek olan doktorun önerilerine uyulmalıdır. 

Rinoplasti Sonrası Burun Tıkanıklığı

Rinoplasti ameliyatı işin ehli doktorlar tarafından uygulanmalıdır. Öyle ki nitelikli bir şekilde gerçekleştirilmeyen ya da yanlış şekilde uygulanan burun ameliyatları burun tıkanıklığına, solunum problemlerine ve koku duyusunun kaybına dahi neden olabilmektedir. Burun tıkanıklığının kronik bir şekilde devam etmesi kişinin total sağlık durumu açısından büyük önem taşımaktadır. Bu durumda ikinci bir burun ameliyatı gerekebilmektedir. Revizyon ameliyatlarının başarı oranı ilk ameliyatlara oranla daha düşüktür. 

Rinoplasti Ameliyatının Mevsimi Var mıdır ?

Rinoplasti ameliyatının mevsiminin olup olmadığı sıkça karşılaştığımız bir sorudur. Yanlış ve eksik bilgilerle yapılan kimi yönlendirmeler. Hastalarımızın bazen kışın ameliyat olamayacakları bazen de yazın ameliyat olamayacakları şeklinde kafasını karıştırır. Aslında önemli olan mevsim değildir. Dikkat edilmesi gereken hastamızın ameliyat sonrasında doktorunun öngöreceği süre boyunca istirahat edip edemeyeceğidir. Bu süre genellikle ameliyat sonrasında 7 gündür. Ancak bazen 5 güne kadar kısalabilir bazen de eğer kapsamlı bir ameliyat yapılysa 10 güne kadar uzayabilir. Ameliyat her mevsimde yapılır. Ancak mevcut iklim koşullarına göre dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Hava koşullarına göre alınacak bazı basit önlemler nekahat dönemini kolay atlatmamızı sağlar. Yoksa kuzey ülkelerinde ya da tam tersine ekvator kuşağındaki ülkelerde hiç bir zaman ameliyat yapılmamaı gerekirdi.

Kış dönemi havaların soğuk olduğu ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının sık görüldüğü bir mevsimdir. Kışın ameliyat yaptığımızda hastamızın operasyondan sonraki ilk günlerde çok soğuğa maruz kalmamasını isteriz. Çünkü soğuk hava burun kemiklerinde ağrıya sebep olabilir. Bu aylarda da özellikle oluşabilecek geçici burun tıkanıklığına bağlı olarak enfeksiyon olasılığı artabilir. Enfeksiyon bulaşmasını engelleyecek vücut direncini arttıracak önlemler alınmalıdır. Yaz döneminde ise güneş rahatsız eder. Yazın yapılacak operasyonların sonrasında hastamızın tatile gittiğinde yüzünü güneşten korumasını ve yüzünün yanmasını koruyucu kremlerle önlemesini isteriz. Bu aylarda hastamız ağır güneş gözlükleri takamaz. Bunun yerine geniş kenarlıklı şapkalar giymesini öneririz.

Bahar ayları ise allerjinin şiddetlendiği hassasiyeti olan kişilerde burun tıkanıklığı ve akıntının arttığı dönemlerdir. Bu mevsimlerde ameliyat yaptığımızda Ameliyat sonrasında ve öncesinde hastamızın allerjiden koruyucu tedbirleri alınır ve uygun ilaç tedavisine başlanır. Görüldüğü gibi her mevsimin kendine göre dezavantajı vardır. Mevsimine göre uygun tedbirler alındığında iklim koşulları sıkıntı yaratmaz. Önemli olan hastamızın kendini ameliyata gereken koşullarda hazırlaması ve doktorunun önerdiği kadar istirahat etmesidir.