Rinoplasti İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Rinoplasti İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Rinoplasti Nedir? Hangi Durumlarda Uygulanır? 

Yüzde yer alan en önemli organlardan biri olan burun, hem koku almamızı sağlamakta, hem de bakterilere karşı bir filtreleme görevi görür ve havanın ciğerlere daha temiz şekilde iletilmesinin başlangıcı olarak büyük önem taşımaktadır. Ağızdan çıkan sesin çok daha net çıkmasında da burnun rolü bulunmaktadır. Bütün bu biyolojik etkilerinin yanında bir de estetik öneminden bahsedilebilmektedir. Güzel bir burun, güzel bir yüzün olmazsa olmazları arasında görülmektedir. Özgüveni belirleyen kritik organlardan olan burun, sağlıklı sosyal ilişkilerin sekteye uğramasına neden olmaktadır.

Burnumuzun ifademizdeki etkisi yadsınamaz bir gerçektir. Eğer bir kişi estetik ameliyat olmaya karar vermişse genelde ilk neşter buruna vurulmaktadır. Kimi insanlar birçok kişinin gıpta ile baktığı bir burun yapısına sahip olabilmektedir. Bu şanslı kişilerin sayısı ne yazık ki çok değildir. Doğuştan gelen sorunlar, burun eğrilikler, travmalar, kazalar burunda görsel sorunlara yol açabilmektedir.

İnsanlar genelde eğri bir burundan dolayı ciddi anlamda rahatsızlık duygusu yaşayabilmekte, hatta bu konuda depresyona dahi girebilmektedir. Neyse ki burun estetiği ameliyatları ciddi şekilde ilerleme gösterdi ve ağrısız, sızısız olarak kısa sürelerde gerçekleşmeye başlamıştır. Öte yandan hasta ile operasyon öncesi yapılan incelemeler, başarı oranını da ciddi ölçüde arttırmıştır. Bugün için burun estetiği eskisi kadar yoracak bir durum olmaktan çıkmıştır.  

Rinoplasti Nedir?

Tıp alanında Rinoplasti olarak bilinen burun estetiği ameliyatının süresi ortalama 1 ile 3 saat arasında değişebilmektedir. Rinoplastide burun küçültme, burun şeklinde değişim, burun deliğinin daraltılması, burnun çene ve dudağa göre açılarını değiştirme gibi işlemler yapılabilmektedir.

Rinoplasti genelde kapalı ya da açık biçimlerde yapılmaktadır. Burada tercih tamamen hekimin inisiyatifindedir. Doktor burun ucunda yer alan kıkırdaklara bakmadan karar vermemektedir. Rinoplasti uygulamasında genel anestezi yöntemi gerçekleştirilmektedir ve 18 yaşının altındakilere uygulanmamaktadır.

Rinoplasti Öncesi Hekimle Görüşme

Kişi doktora ilk başvurduğunda Rinoplasti öncesi geniş çaplı bir görüşme gerçekleştirir.  Bu görüşmede daha önce yapılmış bir operasyon varsa beyan edilir. Burnun herhangi bir kazaya ya da travmaya maruz kalıp kalmadığı konuşulur.  En önemlisi de kişi bu süreçte estetik ameliyattan beklentilerini anlatır. Daha başka bir ifadeyle burun estetiği ameliyatı ile nasıl bir burna sahip olmak istediğini belirtir.

Doktor, yüzüne göre hastaya hangi burun tipinin yakışacağı konusunda öneriler sunar. Hatta bunu bilgisayarda simülasyon programları ile ekran üzerinden beraber değerlendirirler. Kişi fotoğrafı üzerindeki simülasyon ile istediği burun tipinin yüzünde yaratacağı etkiyi görme fırsatı yakalar. Bu sayede burnun alabileceği olası şekiller değerlendirilir.

Rinoplasti Nasıl Gerçekleşir?

Rinoplasti öncesinde hastalara sakinleştirici verilir.  Bu durum sayesinde hastanın herhangi bir ağrı hissetme olasılığı kalmaz. Burnun özel durumuna göre açık ya da kapalı tekniğe bu aşamada karar veriliyor. Kapalı teknikte, tüm kesmeler içeriden yapılmaktadır. Açıkta ise kesi işlemi, doğrudan burun ucundan yapılmaktadır. Yeni cerrahi teknikler ile kemikte brutal  kırma işlemleri uygulanmadan kemikler şekillendirilebilir. Bu uygulamalar aynı zamanda olası morarmaları, şişlikleri minimum seviyeye çeker. Ameliyat sürecinde sadece estetik operasyon değil, soluk almaya dair hasarlar varsa, bunlar da çözüme kavuşturulabiliyor.

Rinoplasti sonrasında kanamanın gerçekleşmemesi adına genelde tampon konur. Fakat geçmişte konan bez tamponlar ciddi ağrılar yapıyordu. Şimdi genelde ya hiç tampon konulmuyor ya da konulan tamponlar silikon yapıda oluyor ve herhangi bir ağrı yaratmıyor. Kişi çoğunlukla ameliyatın ertesi gün taburcu edilebiliyor ve dinlenmeye alınıyor. Kişiye ait sorumluluklar asıl olarak tam da burada başlıyor. Rinoplasti sonrasında dikkat edilmesi gerekenlere aşağıda değineceğiz.  Ameliyat özelinde düşeceğimiz son notu şu şekilde belirleyelim: Rinoplastide cerrahın kişisel deneyimleri ve becerileri ciddi düzeyde belirleyici bir öğe. Bu yüzden doğru hekim tercihi, Rinoplasti başarısı için oldukça önemli.   

Başarılı Bir Burun Estetiği Nasıl Olmalıdır?

Bu konuda kişisel istekler birbirinden ayrılır ancak genelde uç tarafı kalkık, küçük burunlar tercih ediliyor. Yine de bu tip bir burnun her yüz için uygun olacağını söylemek zor. Asıl önemli olan yeni burunda doğal gölgelerin olması, doğal bir burun kadar yumuşak olmalı, daimi bir uyuşma hissi yaratmamalı ve ameliyata dair bir iz kalmamalıdır.   

Rinoplasti Sonrası Bunlara Dikkat

Rinoplasti sonrası hastaları oldukça sabır isteyen, hassas bir süreç bekliyor olacak. İlk 7 gün içinde tamponlar ya da silikon plaklar, dikişler vs çıkarılmaktadır. İlk bir haftadan sonra morarmalar ya da şişlikler ciddi ölçüde yok olmaya başlar. Plastik alçı burundan alınınca kişi sosyal yaşamına tam anlamıyla dönüş yapabilir. Hapşırma, sümkürme gibi eylemler, burun içinde basınca neden olabilmektedir. Ikınmayın ve başınızı yüksek bir yerde tutun. Öte yanda tuzlu yemeklerden bu süreçte sakının.

Bazı kremler ya da buz morlukların azalmasına, şişliklerin daha hızlı inmesine neden olabilir. Şişliklerin çoğu ilk 10 gün içinde iner ancak burnun tam manasıyla bu şişliklerden kurtulabilmesi ortalama 1.5-2 ayı bulabilmektedir. Şekil anlamında doğal halini bulması içinse hastanın 1 sene sabır göstermesi şarttır. Eğer hastanın cildi inceyse daha hızlı sonuç alabilmektedir.

Çok hafif bir tempoda yürüyüş yapabilirsiniz ancak egzersizlerden veya ağır hareketlerden uzak durmalısınız. Kişinin bu dönemde burnundan nefes alması zorlaşacaktır. Bunu daha fazla zorlamadan, ağzından nefes almaya odaklanması önemli olacaktır. Ağız bölgesinde ya da dudakta bariz bir kuruluk hissi olacaktır. Bu duruma karşı sık sık su içmek iyi bir çözüm olacaktır.