Nazal Polip

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Nazal Polip

Nazal polipler hava akışını engelleyen ve çeşitli şikayetlere yol açan yapılardır. Günümüzde birçok kişinin yaşadığı nazal polip problemi; üst solunum yolunda yaşanan diğer hastalıklar ile karıştırılması sebebi ile tanı sürecinde dikkatli olunması gerekmektedir.

Polip Nedir?

İnsan vücudunda belirli bölgelerde hava boşlukları bulunmaktadır. Bu hava boşluklarının bulunduğu başlıca bölgeler; akciğerler, mide bölgesi, dış kulak bölgesi, ağız ve burun çevresidir. Bu hava boşlukları genellikle mukoza adı verilen bir tabaka ile örtülüdür. Bazı kişilerde bu bölgelerde çeşitli dok sarkmaları meydana gelmektedir ve bu dokulara polip adı verilmektedir.

Polipler içi boş olan tüm hava boşluklarında meydana gelebilmekte ve en sık nazal bölgede oluşmaktadır. Nazal kelimesi Latincede buruna ait olarak tanımlanmaktadır.

Nazal Poliplerin Yapısı Nasıldır?

Nazal poliplerin yapısı; soluk renklidir ve burun içerisine sarkmaktadır. Bununla birlikte herhangi bir ağrı hissine neden olmamakta ve burun içerisinde yer çekimine göre yer değiştirebilmektedir.

Yapılan araştırmalar sonucunda nazal poliplerin oluşum nedenleri ile ilgili kesin bir yargıya varılamamıştır. Bununla birlikte çalışmayı gerçekleştiren bilim adamlarının ortak görüşü; nazal poliplerin burun içerisinde örtülü olan mukoza yapısının bozulması ve burun içinin deformasyona uğraması sonucunda gelişiyor olmasıdır. Burun içi hasarın en önemli nedenleri ise alerjiler ve iltihaba bağlı durumlar olarak açığa çıkmaktadır.

Nazal poliplerin oluşum nedenleri arasında genetik faktörlerin de yer almasının yanı sıra yabancı maddeler ve kimyasal maddeler ile sürekli temas edilmesi de bulunmaktadır. Aynı zamanda alerjik astım ve kistik fibrozis problemlerinin de nazal poliplere neden olduğu bilinmektedir.

Nazal Polipler Hangi Problemlere Yol Açmaktadır?

Nazal polipler oluştuktan sonra herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadan kendiliğinden yok olmaları mümkün değildir. Bu nedenle mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından teşhis edilerek nitelikli yöntemler ile tedavi edilmeleri gerekmektedir.

Nazal polipler; doğal hava akışını önemli ölçüde etkilemektedir. Bu nedenle ciddi derecede burun tıkanıklığına neden olmaktadır. Aynı zamanda alerjik durumların söz konusu olması üzerine çeşitli renkte burun akıntılarına da neden olmaktadır. Burundan atılamayan akıntının geniz akıntısı durumuna dönüşmesi sonucunda astım hastalığının önünü açmakta ya da hali hazırda bulunan astım hastalığının çok daha ağır yaşanmasına neden olmaktadır.

Yaşanılan burun tıkanıklığı sebebi ile koku duyusunda da birtakım problemler açığa çıkabilmektedir. Nazal polip problemi yaşayan kişi; koku alamamakta ya da kısıtlı bir şekilde koku almaktadır.

Nazal polip problemi yaşayan hastalar aynı zamanda üst solunum yolu enfeksiyonlarını, grip ve nezle gibi hastalıkların uzun sürede atlatılamamasına da neden olabilmektedir. Nazal poliplerin neden olduğu bu şikayetler kişinin total sağlık durumunu olumsuz bir şekilde etkilemekle birlikte günlük yaşam konforunu da bozmaktadır. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.

Nazal Polipler Nasıl Teşhis Edilir?

Genellikle burun tıkanıklığı problemleri ile kulak burun boğaz uzmanına başvuran hastalarda sağlık öyküsü ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmekte, endoskop cihazlar ile burun içi görüntülenmekte ve tomografi incelemesine ihtiyaç duyulmaktadır.

Nazal poliplerin cerrahi yöntemler ile alınmasına karar verilmesi durumunda mutlaka bilgisayarlı tomografi değerlendirmesine ihtiyaç duyulmaktadır.

Nazal Polip Ameliyatı

Teknolojik gelişmelerin tıp alanında da kullanılması ile birlikte nazal poliplerin cerrahi yöntemler ile tedavisi çok daha konforlu bir şekilde uygulanmaktadır. Günümüzde nazal poliplerin ameliyatla alınması işlemi endoskopik cerrahi yöntemi ile gerçekleştirilmektedir. Genel anestezi yönteminin daha sık tercih edildiği ameliyat sürecinde endoskopik yöntemin uygulanması ameliyat sonrası iyileşme sürecinin kısa olmasının sağlanmasının yanı sıra ameliyat sürecinde açığa çıkabilecek çeşitli risk faktörlerinin açığa çıkmasının önüne geçilmektedir.

Nazal Polip Ameliyatı Sonrası Süreç

Nazal polip ameliyatı burun içerisinden yapılması sayesinde burun dışarısında herhangi bir kesi ya da dikiş izi bulunmamaktadır. Bununla birlikte ameliyat sonrasında tampon uygulamasına da ihtiyaç duyulmamaktadır.

Cerrahi uygulama sonrasında doktor önerilerine eksiksiz bir şekilde uyulmasının yanı sıra kontrol takvimi aksatılmamalıdır. Öyle ki pansumanların zamanında yenilenememesi durumunda çeşitli komplikasyonlar açığa çıkabilmektedir. Bu komplikasyonlar; enfeksiyon, aşırı kanama, sinir hasarları gibi problemlerdir.

Nazal Polipler Ameliyat Sonrasında Tekrarlar mı?

Son yıllarda uygulanan nazal polip ameliyatlarından sonra polip oluşumlarının tekrarlama oranı oldukça düşüktür. Ancak bununla birlikte hastanın polip oluşumunun tekrarlamasına karşı alması gereken birtakım önlemler bulunmaktadır. Bu önlemler şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Üst solunum enfeksiyonlarından maksimum derecede korunmalıdır.
  • Burun içinin kimyasal maddelerden ve yabancı nesnelerden korunması gerekmektedir.
  • Bu noktada parfüm ve deodorant kullanımına dikkat edilmeli, klima temizliğinin zamanında ve nitelikli bir şekilde yapılması önemlidir.
  • Astım ve alerjik rinit gibi sağlık problemlerinin kontrol altında tutulması gerekmektedir.

Nazal polip probleminin tekrarlamaması adına doktor çeşitli ilaçların kullanılmasını önerebilmektedir. Bununla birlikte gerektiği durumlarda ameliyat tekrarlanabilmektedir.