Burun Estetiği Sonrası Görülenler
Rinoplasti ameliyatı sırasında burnu şekillendirmek için burun kemiklerine de müdahale edilir. Kemiklerin konumları ve şekilleri kesilerek ya da kırılarak değiştirilir. Bu işlem sonrasında kırık hattının çevresinde küçük kapiller damarlar da kopabildiği için çevre dokulara kan sızar ve sonucunda burunucu kapillerlerin yırtıldığı bölgenin çevresinde ekimozlar yani morluklar oluşur.
Morlukların azalmasında günümüzdeki en önemli gelişme anestezi tekniğidir. Hipotansif anestezi olarak adlandırılan kontrollü düşük tansiyon sayesinde ameliyat başlarken kan basıncı azaltılır. Operasyon sırasında dokuya sızan kanamalar en az seviyeye çekilir. Dokulara kaçan kanın azalması sonradan görülecek morluğu da beraberinde azaltır. Güncel anestezi ilaçları ameliyat sonrasın iyileşmeyi de hızlandırır ve şişlikleri azaltır.
Yeni kullanılan tekniklerle kemiklerin kesi hatlarının daha pürüzsüz oluşması ve böylece daha az ekimoz olması sağlanır. Bu yöntemler mikrocerrahi aletleri, hassas osteotomlar ya da ultrasonik kesicilerdir. Bu sistemler uygulandığında kırık hattında çıkıntılar oluşmaz ve bahsettiğimiz kılcal damar kopmaları çok daha az görülür.
Ameliyat sonrası sadece morluk görülmez ,eşlik eden şişlik ve ödemlere de zaman zaman rastlanır. Ekimozların azalması ile birlikte oluşan şişlikler, miktarları ve görülme süreleri de azalmıştır.
Ancak morluk ve şişlik biraz da ameliyat tekniklerinden bağımsız kişiden kişiye de değişen bir durumdur. Sigara içiciliği, ileri yaş, hastada bulunan sistemik ve kronik hastalıklar ve cilt kalitesi bu istenmeyen durumu arttırabilir. Bu nedenle ameliyat sonrası çabuk toparlamak isteyen hastalar sigrayı bırakmalı, mevcut hastalıklarının tedavisini yaptırıp dengeye oturtmalı ve sağlıklı beslenmelidir.
Özellikle sigara kılcal damarları tıkamakla başlayan tüm sistemik etkileri ile ameliyat sonrası ödem ve ekimozu tek başına bile şiddetlendiren en önemli unsurdur. Ameliyattan önce mümkün olan en erken zamanda sigarayı kesmek ve sonrasında da hiç başlamamak uygulanan ameliyat tekniği gibi morlukları azaltır ya da bazen tamamen önler.
Ameliyat öncesi alınan ananas ,maydanoz, karahindiba çayı gibi ödem azaltıcı gıdalar da ameliyta hazırlık aşamasında faydalıdır. Ameliyat sonrasında da devam edilmesinde belirgin fayda olur. Ameliyat öncesi ve sonrasındaki kısa dönemde beslenme tercihi de önemlidir. Ağır, yağlı, baharatlı, kızartma gıdalar da vücudu ve iyileşmeyi olumsuz etkiler. Hastalarımızın ameliyat öncesi yapacakları bu tür sigarayı kesmek ve sağlığına , beslenmesine dikkat etmek gibi hazırlıklar ameliyat sonrası başarımıza belirgin bir şekilde destek olur.