Burun Estetiği Sonrası Bakım

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Burun Estetiği Sonrası Bakım

Burun Estetiği Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

Sadece estetik değil tüm burun ameliyatlarında bakım ameliyat öncesi hazırlık ile başlamalıdır. Sigarayı bırakmak, tuz ve kalorinin kısıtlandığı sağlıklı beslenme bu başlangıcın önemli unsurlarındandır. Ameliyat sonrasında burun içinde genellikle silikon tamponlar ,dışında da özel alçılar olur. bunların bakımı ve takibi için doktorunuzun talimatlarına kesinlikle uymalısınız.

Ameliyat öncesi gibi sonrasında da sigaradan mutlaka uzak durulmalıdır. Sigaranın içindeki zararlı maddeler burun cildinin ödemli kalmasına, yani burnun uzun bir süre şiş kalmasına yol açar. Bazen bu şişlik kalıcı olabilir ve ameliyatın başarısını etkiler. Burnun dışı da içi gibi sigaradan etkilenir ve ameliyattan sonra burun tıkanıklığı geçmeyebilir. Burun estetiği ameliyatının revizyonuna yani ikinci düzeltme ameliyatına yol açan önlenebilir faktörlerin birincisi sigaradır.

Sağlıklı beslenme iyileşmeyi hızlandırır ve ödemin geçmesini kolaylaştırır. Yağlı , baharatlı, asitli gıdalardan uzak durmak gereklidir. Ananas ve maydanoz gibi ödem sökücü besinler tüketmek faydalı olacaktır. Burun estetiği ameliyatından sonra sıkı bir yatak istirahati gerekli değildir. Tam tersine dik durmak ve hareket etmek yüzdeki ödemi azaltır. Ancak kısa sürede ağır spora başlamak , yoğun egzersizler uygulamaktan kaçınmak gerekir. Ameliyattan sonraki bir yıl boyunca boks, karate gibi kontakt sporlardan uzak durmalısınız. Ameliyattan sonraki bir yıl içinde oluşacak bir burun kırığının tedavisi ve düzeltme işlemleri normal bir burun kırığından daha zor ve kapsamlı olabilir.

Ameliyattan sonra bir kaç ay güneşlenmek ve gözlük takmak sakıncalıdır. Bu süreler değişken olabileceği için mutlaka doktorunuza danışmanızlısınız. Aynı şekilde ameliyat sonrası burnun belli kısımlarında ödem olabilir ve bu durum için masaj uygulamak gerekebilir. Bu masaj uygulamalarını kendi kendinize değil doktorunuzun tarif ettiği şekilde yapmalısınız. Hassas ciltli kişilerde alçı ve bandaj uygulamaları sonrasında ve ilk aylarda sivilcelenme, yağlanma ya da kızarıklıklarda artma görülebilir. Hafif seviyelerde ise cilt temizliği ve nemlendirici kremlerin faydası olacaktır ama düzelmezse bir cildiye hekiminden destek alabilirsiniz.

Burun içinde tıkanıklık olabileceği için burun spreyleri, nemledirici burun içi kremleri ya da yıkama solüsyonları da doktorunuz tarafından tarif edilecektir. Burun içi temizliğini ihmal etmemelisiniz. Burnu zorla sümkürerek temizlemek doğru değildir, kanamaya yol açabilir ama kulak temizleme çubuklarını kullanıp burun girişindeki kabukları almak sizi rahatlatır. Hapşırma ihtiyacı ile ameliyat sonrası artabilir ,ağzınızdan hapşırmak daha rahatlatıcı olacaktır.

Burun estetiği sonrasında dikkat edilmesi gereken en önemli konu doktorunuzla düzenli bir iletişim halinde olmanızdır. Kafanız karıştığında ya da şüphede kaldığınızda kendi kendinize hareket etmektense doktorunuza danışın ,hata yapmamış olursunuz.