Burun Estetiği Ameliyatına Nasıl Hazırlanılır?

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Burun Estetiği Ameliyatına Nasıl Hazırlanılır?

Burun Estetiği Operasyonu Hazırlıkları

Doktor Seçimi

Burnunuza estetik ameliyat yaptırmaya karar verdiğinizde ilk yapmanız gereken doğru doktoru seçmektir. Doğru doktor sadece en iyi ameliyatı yapan doktor demek değildir. Sizin en iyi anlaşacağınız ve en çok güveneceğiniz doktoru bulmanız gerekir. Günümüzde burun ameliyatlarındaki başarı oranları yükseldikçe hastaların mükemmeliyet ve çabuk sonuç beklentisi de artmıştır. Bir burun estetiğinin tam anlamıyla oturması bir yıl kadar sürer. Bu bir yıl içinde iletişim kurabileceğiniz, sorunlarınızı çözebilecek, gerekirse uygun müdahaleleri doğru zamanda yapabilecek bir doktorunuz olmalıdır.

Burun Şeklinin Planlaması

Bir sonra ki aşama burnunuzun şekline karar vermektir. Bu noktada sizin istekleriniz ve yönlendirmeniz sonrasında kararı doktorunuz vermelidir. Çünkü istenilen her özellik sizin burnunuza ve yüzünüze uymayabilir. Sizin tercihiniz doğrultusunda doktorunuz planlamayı yapar. Örneğin burun sırtınızın kavisli ya da düz olmasını tercih edebilirsiniz. Ancak kavisin oranını ayarlayacak ya da yüzünüze uygun olarak şekillendirecek kişi doktorunuz olmalıdır. En sık karşılaşılan durumlardan biri, beğenilen bir ünlünün fotoğrafıyla doktora gidip ‘Bu burnun aynısını istiyorum’ şeklindeki beklentilerdir. Ancak herkesin yüzünün, burnunun şekli, özellikleri ve uyumu farklıdır. Önemli olan sizin yüzünüze uygun burna karar vermektir. Eğer önceden burun ameliyatı geçirdiyseniz mutlaka doktorunuza söylemelisiniz.

Hazırlık Süreci

Planlamanın ardından gelen aşama ameliyatın iyi geçmesi için yapılması gereken hazırlık aşamasıdır. Burun estetiği ameliyatları 1-1.5 saatten başlayıp 4.5-5 saate kadar uzayabilecek ameliyatlardır. Hazırlık süreci önemsenmelidir. Öncelikle anestezi alınmasına engel olabilecek sistemik bir sağlık sorunu varsa tedavi edilmelidir. tedavisi yapılan mevcut kronik hastalıklarınızı da anestezi doktoruna söylemelisiniz. Ameliyat günü grip ya da nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları ameliyatı engelleyebilir. Adet dönemi ameliyata engel değildir ancak ameliyat sonrasında ödemi arttırabilir.

Aspirin, E vitamini, ginkgo biloba gibi kan sulandırıcı ilaçlar ameliyattan 10 gün önce kesilmelidir. Bazı sivilce ilaçlarının kullanımı da olumsuz sonuçlar doğurabileceğinden cildiye uzmanlarından bilgi alınmalıdır. Eğer sürekli kullandığınız ilaçlar varsa anestezi doktoruna bunların bilgisini vermeniz gerekir.

Sigara Zararlıdır

Başka bir olumsuz faktör sigara kullanımıdır. Sigara ameliyat öncesinde kesilmeli ve sonrasında da içilmemelidir. Sigara kullanımı kılcal damarları tıkadığı için ameliyat sonrasında şişliğin artmasına ve geçmemesine yol açar. Burun cildinin ve altındaki iskelet çatısının tam oturmasını engelleyerek iyileşme sürecini olumsuz etkiler. Ayrıca sigara kullanımı durumunda ameliyat sonrasında burun tıkanıklığı ile daha sık karşılaşılır. Ameliyattan önceki bir kaç gün alkol alımı da kesilmelidir.

Beslenme

Diğer bir önemli hazırlık aşaması beslenmedir. Ameliyata bir kaç gün kala ödem yapacağı için aşırı tuzlu, kafeinli ve yağlı gıdalardan uzak durmak gerekir. Ananas meyvesinin ödem çözücü etkisi vardır. Ananasın ameliyat öncesinde ve sonrasında tüketilmesi ödemi azaltır. Ananasın içindeki etken maddeden hazırlanmış çeşitli haplar da gıda takviyesi olarak satılmaktadır. Doktorunuzun önereceği bir preparatı kullanabilirsiniz. Başka bir ödem çözücü ise maydanoz suyu ya da salatası dır. Tabii ki bol bol su içmek de yararlı olacaktır.

Ameliyattan Önceki Gün

Ameliyattan önceki gün çok yorulmamanız ve aşırı fiziksel aktivitede bulunmamanız faydalı olacaktır. Ameliyata 6 saat kala yiyecek ve içecek alınımının kesilmesi gerekir, anestezi alınacağı için mide boş olmalıdır. Ameliyat günü makyaj yapılmamalı, oje sürülmemelidir. Erkek hastalarda doktorunuz traş olmanızı isteyebilir. Ameliyat öncesinde anestezi için gerekli bir takım tetkikler yapılacağı ve hazırlık aşaması olacağı için ameliyat saatinden bir kaç saat önce hastanede olunması gerekir. Yanınıza alacağınız pijamanın önden düğmeli olması ya da başınızdan kolay geçebilecek şekilde geniş yakalı olması faydalıdır. Ameliyata girerken üzerinizde hiç bir metal ziynet eşyası olmamalıdır.

Son olarak söylememiz gereken bu yazı bir tavsiye niteliğindedir ve her doktorun yaklaşımı kendine göre değişiklikler göstereceğinden, ameliyatınızdan önce bilmek istediklerinizi mutlaka doktorunuza danışmalısınız.