Burun estetiği ameliyatında, ameliyatın kendisi kadar geçirilen iyileşme süreci de operasyonun başarısı üzerinde doğrudan etkili olmaktadır. Kişi, burnunun yeni şekli ile hemen ameliyatın ertesi günü karşılaşmayı beklememelidir. Burnun iyileşme sürecini tamamlayıp, son ve en oturmuş görünümünü alması bir yıllık bir süreçtir.
Bu noktada, kişinin iyileşme sürecini nasıl geçirdiği de önemli rol oynar. Kişi iyileşme sürecinde doktorun tüm uyarılarına uymalı; burnunu olası darbelere karşı korumak için her zamankinden daha fazla dikkat etmelidir. İyileşme sürecinde burundaki yumuşak dokulu yapılar darbelere karşı daha hassas olacaktır.
Kapalı rinoplasti ile açık rinoplastinin işlem sonucunda görünüm olarak birbirinden pek bir farkı olmasa da bazı ayrımlardan söz etmek mümkündür. Açık rinoplasti burnun tabanına atılan kesiden derinin kaldırılması ile gerçekleştirildiği için ; ameliyattan sonra silik bir kesi izi olur. Bu iz zamanla gözle görülemeyecek derecede kaybolur. Kapalı rinoplastide ise kesiler burun içine atılır. Açık teknik daha çok burun ucuna da işlem yapıldığı durumlarda kapalı teknik ise burunucuna nispeten az işlem yapılarak burun sırtını düzeldiği durumlarda tercih edilir.
Kapalı rinoplastide buruna daha az işlem yapıldığı, daha kolay olgularda tercih edilir. Açık teknik ise burnun tamamına girişim uygulanacağı ve tam anlamıyla bir düzeltme yapılacağı zaman seçilir.
Burun Estetiği Ameliyatı Sonrasında Normal Yaşama Dönüş
Burun estetiği ameliyatından sonra hasta bir gece hastanede tutulmakta ve ertesi gün evine dönebilmektedir. Burun estetiği ameliyatından sonra normal yaşama dönüş süresi diğer cerrahi müdahalelere göre daha kısadır. Ameliyatın hastanın üzerindeki yoğun etkisi ilk 3 gündür. Bu süreçten sonra ameliyatın etkileri hızla azalmaya başlar. Bazı hastalar bu süreçte soğuk algınlığına benzer rahatsızlık duyar ve baş ağrısı problemi yaşarlar. Bu problem doktorun önerdiği basit ağrı kesiciler ile rahatlıkla çözülebilir. İyileşme sürecinde hastanın ilk 3 gün televizyon izleme ve kitap okuma gibi kendini fiziksel olarak yormayacağı aktivitelerle istirahat etmesi önerilir. Ofis işinde çalışan hastalar ameliyattan bir hafta sonra işlerine dönebilirler. Daha ağır işlerde çalışan hastalar için ise bu süreç biraz daha uzayabilmektedir.
Ameliyattan sonraki ilk hafta yüzde ve özellikle göz bölgesine doğru morluklar ve şişliklerin oluşması beklenen bir durumdur. Bu morluk ve şişlikler genellikle ikinci haftada geçmektedir. Kapalı teknikle gerçekleştirilen burun estetiği ameliyatlarından sonra ise ödem, şişlik ve morluk oluşma riski açık rinoplastiye göre daha azdır.
Burun estetiği ameliyatında önceleri gazlı bez tampon kullanılmakta ve bu durum hastalarda rahatsızlığa yol açmaktaydı. Günümüzdeyse gazlı bez yerine atel ve özel silikon tamponların kullanımı tercih edilmektedir. Bu sayede hastaların nefes alamama ve kulaklarındaki basınç hissi gibi rahatsızlıkları geride kalmış olmaktadır. Silikon tamponlar sayesinde hastalar ameliyattan hemen sonra bile rahat nefes alabilmektedirler. Bu sayesinde ameliyat sonrası iyileşme sürecinde hastanın konforu büyük ölçüde sağlanmaktadır.
Burun Estetiği Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Burun estetiği ameliyatından sonraki ilk 3 gece uyurken baş, yastıklarla desteklenmeli ve mümkün olduğunca dik pozisyonda tutulmalıdır. Burun sırtındaki atel genellikle 7 gün sonra çıkartılır ve burnun üzerine baskı yapacak şekilde bantlar takılır. Bu sürede burnun hareketine yol açacak aşırı yüz ve mimik hareketlerinden kaçınılması gerekir. Aynı şekilde çiğnemesi zor olan yiyecekler de yüz kaslarını aşırı zorlayacağı için burun hareketine neden olur. Bu türden yiyeceklerin tüketilmesine bir süre için ara verilmelidir. Hatta dişleri sert bir şekilde fırçalamak burun tabanında zorlanmaya neden olacağı için bu tür sert hareketlerden kaçınılmalı ; dişler olabildiğinde yumuşak bir biçimde fırçalanmalıdır. Burun kesinlikle sümkürerek temizlenmemelidir. Burun estetiği ameliyatından sonra burnu temizlemek için deniz / okyanus suyu içeren sıvılar kullanılmalıdır.
Ameliyattan sonraki birkaç hafta boyunca burun hassasiyetini korumaya devam eder. Bu nedenle en az iki hafta boyunca zorlayıcı egzersizlerden ve kuvvet gerektiren aktivitelerden uzak durulmalıdır. Burunu çarpma gibi darbelere karşı korumak için de her zamankinden daha dikkatli olunmalıdır. Futbol, voleybol, basketbol gibi top ile gerçekleştirilen spor aktivitelerinden ve bu aktivitelerin gerçekleştiği ortamlardan bir süre uzak kalınmalıdır. Deniz, havuz ve sauna gibi yerlere en az 4 hafta süreyle gidilmemelidir. Bu tip yerlerde hem burnu olası darbelerden korumak zor olacaktır hem de ameliyattan sonra enfeksiyon kapma riski bulunmaktadır.
Burun estetiği ameliyatı sonrasında güneş ışınlarına karşı hassasiyet de artacaktır. Özellikle yaz aylarında gerçekleştirilen ameliyatlardan sonra yüz güneş ışınlarına karşı mutlaka korunmalıdır. Bunun için yüksek faktörlü güneş kremleri ve şapka kullanılması tavsiye edilmektedir.