Burun Estetiği Ameliyatı

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Burun Estetiği Ameliyatı

Estetik burun ameliyatı, burundaki şekil bozukluklarını gidermeye yönelik bir işlemdir. Burun, hayati fonksiyonunun yanı sıra ; yüzün tam merkezine konumlanmış olması ile yüz güzelliğinde de önemli rol oynayan bir organdır.

Burun estetiği ameliyatı ile kemik, kıkırdak ve yumuşak doku yeniden şekillendirilebilir. Eğrilik, burun ucu düşüklüğü, geniş burun deliği ve kemerli görünüm düzeltilebilmektedir. Bu tip şekilsel bozuklukların yanı sıra nefes alıp verme problemi gibi işlevsel bozukluklar da burun estetiği ameliyatı ile tedavi edilebilmektedir. Burundaki şekilsel bozuklukların ve pürüzlerin kaldırılması burnun işlevini daha rahat bir şekilde yerine getirebilmesini de sağlayacaktır. 

Burun Estetiği Ameliyatı Türleri

Burun estetiği ameliyatı diğer adıyla rinoplasti, açık ve kapalı olmak üzere iki yöntem ile gerçekleştirilebilmektedir. Açık rinoplastide cerrahın çalışma alanını net bir şekilde görebiliyor oluşu bu operasyonu kapalı rinoplastiye göre daha kolay hale getirmektedir. Bu nedenle bazı cerrahlar henüz eğitim gördükleri dönemde burun estetiği ameliyatını  açık teknik ile öğrenir ve iler ki yıllarda da burun estetiği ameliyatlarını öğrendikleri açık teknik ile uygulamaya devam ederler.

Açık rinoplasti ile kapalı rinoplasti arasında sonuç ve başarı açısından hiçbir fark yoktur. İki teknikle de yapılabilen işlemler tamamen aynı olmaktadır. Burun estetiği ameliyatının hangi teknik ile uygulanacağına cerrah karar vermektedir. Burun estetiği uygulayan cerrahlar genellikle tek bir tekniğe yönelmiş ve o teknikte profesyonelleşmişlerdir.

Açık Rinoplasti

Açık teknik burun ameliyatı esasında burun delikleri arasına ters ‘’V’’ şeklinde bir kesi atılır ve cilt ve cilt altı dokular yukarı kaldırılır. Bu sayede açık bir şekilde kalan kemik ve kıkırdaklara cerrah tarafından cerrahi müdahalede bulunulur. Açık rinoplasti esnasında buruna kapalı rinoplastiye göre daha fazla müdahale etmek mümkündür.  Açık rinoplasti ile burnun yapısal bozukluklarını net bir şekilde görmek mümkündür. Açık rinoplasti, burundaki yapısal bozuklukların yanı sıra revizyon burun estetiği ameliyatlarında da tercih edilmektedir. Böylece daha önce burun estetiği ameliyatı geçirip sonucundan memnun kalmamış olan hastalara da tekrar daha doğru bir müdahalede bulunulabilmektedir. Açık teknik ile gerçekleştirilen ameliyatların sonucundaki dikiş izi ise zaman içinde iyileşerek belirsiz bir hal almaktadır.

Kapalı Rinoplasti

Kapalı rinoplasti izsiz burun ameliyatı olarak da bilinmektedir. İşlem burun tabanına herhangi bir kesi atılmadan gerçekleştirildiği için dikiş kullanılmamakta ve doğal olarak iz riski de kalmamaktadır. Kapalı rinoplastide işlem burun deliklerinden girilerek gerçekleştirilir. Ameliyat kesileri burun deliklerinin içinde kalır. Açık tekniğe göre daha asit işlem için ve burun ucuna müdahale yapılmadığı işlemlerde tercih edilir.

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası

Burun estetiği ameliyatı kadar, ameliyattan sonra geçirilen süreç de rinoplastinin başarısını etkilemektedir. Burnun son halini alacağı süreç ameliyat sonrasındaki dönemdir. Kişi eğer iyileşme sürecini sorunsuz tamamlarsa burun estetiği ameliyatı da başarıyla sonuçlanmış olacaktır.

Sorunsuz ve hızlı bir iyileşme süreci için burun ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir;

  • Rinoplasti sonrasındaki ilk gece hasta başını iki yastık ile destekleyerek mümkün olduğunca dik bir pozisyonda uyumalıdır.  Bu sayede ödem oluşma riski en aza iner.
  • İyileşme sürecinde hasta düzenli uyumalı ve dengeli beslenmelidir. İyi beslenmek , uykuyu almak ve düzenli yaşamak iyileşme sürecini hızlandıracaktır.
  • Diş fırçalarken yumuşak hareketlerde bulunmaya dikkat edilmesi gerekir. Dişlerin sert bir şekilde fırçalanması burun tabanında hassasiyete neden olabilir.
  • Üç hafta boyunca eğilmekten ve güç gerektiren diğer aktivitelerden uzak durulmalıdır.
  • Ameliyattan sonra 3-4 ay kadar gözlük kullanılmamalıdır. Gözlük burun kemiği üzerinde ağırlık yapacağı için kıkırdak dokunun çökmesine ve burnun şeklinin bozulmasına neden olabilir.
  • Ameliyattan sonra burnu olası darbelerden korumak için çok dikkatli olunmalıdır. İlk 6 hafta içinde buruna bir darbe alınması burunda şekil bozukluğu ve ödeme yol açar. Bu nedenle özellikle basketbol, voleybol, futbol gibi top ile oynanan spor faaliyetlerinden kaçınılmalıdır.
  • Ameliyattan sonra en az üç hafta güneş ışınlarına maruz kalmamak için yüksek faktörlü güneş koruyucuları kullanılmalı ve şapka takılmalıdır.
  • Deniz, havuz ve sauna gibi ortamlardan uzak durulmalıdır. Bu tip ortamlar burunda şekil bozukluğuna veya iltihaba neden olabilir.
  • Alkol ve sigara gibi alışkanlıklara iyileşme sürecini geciktirecekleri için ara verilmelidir.
  • Burun sümkürerek temizlenmemelidir. Burnu temizlemek için doktorun önerdiği özel okyanus suyu sıvıları kullanılabilinir.
  • Yüz kaslarını çok fazla hareket ettirmekten kaçınılmalıdır. Aşırı mimik kullanımı burun kaslarının esnemesine neden olur ve kişiye rahatsızlık verir. Ayrıca; çok çiğnenmesi gerekecek yiyecekler de kasların aşırı kullanımına yol açacağı için bu tür gıdalara bir süre ara verilmelidir.
  • Buruna takılma riskine karşın ; kafa üzerinden rahat geçebilecek genişlikte kıyafetler tercih edilmelidir. Önden düğmeli olduğu için bu süreçte en rahat kullanılabilecek kıyafet gömlektir.