Burun Eğriliği Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Burun Eğriliği Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Burun Eğriliği Ameliyatı Nasıl Uygulanır? 

Yüze kazandırdığı ifade açısından çok önemli bir organ olarak kabul gören burun, estetik ameliyatların başını çekmektedir. Geçmişte burun için bıçak altına yatmak son derece lüks bir durum olarak görülürken bugün için artık çok daha rutin bir durum haline geldiğini söyleyebiliriz. Bunda elbette burun ameliyatları özelindeki teknolojik değişimlerin de rolü yadsınamaz. Burun ameliyatları salt estetik nedenler ya da motivasyonlarla gerçekleşmez. Bu tip ameliyatlar büyük ölçüde septum deviasyonu adı verilen burun eğriliği probleminden kaynaklıdır. Burun eğriliği doğum sürecinde ya da kaza ve benzeri travmalarla gerçekleşebilir; fakat en yaygın nedeni kalıtsal faktörlerdir.

Ameliyat Sonrası Çok Önemli

Ülkemizde çok sayıda kişi burun eğriliği problemiyle karşı karşıya kalmaktadır. 18 yaşına kadar, eğrilik özel bir düzeye ulaşmadığı sürece bu tip ameliyatlar gerçekleştirilmez, hasta bekletilir. Burnun gelişim süreci bu tip erken müdahalelerden olumsuz etkilenebilmektedir. Burun eğriliğinin görsellikten ziyade soluk alıp verme noktasında ciddi handikaplar doğurduğu bilinmektedir. Burun solunum için bir başlangıç noktasındadır ve burada yaşanan tıkanmalar, ciddi rahatsızlıkları beraberinde getirmektedir. Burun eğriliği ameliyatı kadar sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar da oldukça önemlidir. Birçok hasta, burun eğriliği ameliyatı başarılı geçse de sonrasındaki süreci iyi yönetemediği için istediği sonuçları elde edemiyor. Burun eğriliği ameliyatı sonrasında nelere dikkat edilmeli, hep birlikte göz atalım.

Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Yüksek risk taşımayan ve genelde başarıyla sonuçlanan burun eğriliği ameliyatı, hastanı sadece birkaç saatini almaktadır. Fakat kişi için asıl sancılı ve yüksek sorumluluk gerektiren süreç bundan sonra başlıyor. Kişi aynı gün ya da ertesi gün taburcu edildiğinde doktorlardan geniş bir uyarı listesi almaktadır.   Bu uyarıların bazıları ilk birkaç gün, kimileri ise bir ay boyunca dikkat edilmesi gereken uyarılar. Burun eğriliği gibi hem estetik hem de fiziki açıdan önemli bir ameliyatın gerçek manada başarıya ulaşması, hekimler kadar hastanın kendine dikkat etmesine bağlıdır. Septum Deviasyonu sonrasında hastanın hassasiyet göstermesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  1. Bilindiği üzere tamponlar bu tip ameliyatlar için son derece önemli. Yeni tekniklerle yapılan deviasyon ameliyatlarında ağrı yapmayan silikon tamponlar kullanılıyor. Ameliyat bittikten sonra belli bir süre tamponlar burunda kalmaya devam edecektir. Bunun doğal olarak vereceği bir rahatsızlık olabilir. Bu süreçte hastanın ağızdan nefes alması önemlidir.
  2. Hasta ameliyat bittikten sonra mutlaka bol bol sıvı tüketmelidir. Çünkü bu süreçte ciddi bir ağız kuruluğuyla karşı karşıya kalınmaktadır. Su dışında ağır olmayan içecekler ya da meyve suları, etkili olacaktır. Hemen, çiğnemeye gerek kalmaksızın yutulan gıdalar tercih edilmelidir. Çeşitli jel veya kremlerle dudakların sürekli nemli kalması sağlanabilir. Bu arada su veya benzer bir içecek tüketirken pipet kullanmak doğru bir yönelim olmayacaktır. Bunun yerine doğrudan yudumlayarak içilmelidir.
  3. Ameliyatınız bittikten sonra doktorunuz size bazı ilaçlar temin edecektir. Bu ilaçların haricinde ekstra bir ilaç kullanılmamalıdır. Eğer kullanılan rutin bir ilaç varsa da mutlaka doktora başvurulmalıdır. Kandaki pıhtılaşmanın önüne geçen Aspirin benzeri ilaçlardan bu süreçte uzak durulmalıdır.
  4. Başınızın alt kısmına birden fazla yastık koymalısınız. Bu süreçte dinlenirken başınızı dik tutmak zorundasınız.  Bu sayede ameliyattan sonraki şişliklerde hızlı bir iyileşme olacaktır.
  5. Ameliyat sonrasında ufak akıntılar meydana gelebilir, bu gayet doğal bir sonuçtur. Fakat bu tip akıntılar gün boyu sürüyorsa ve durmuyorsa o halde doktorunuza başvurmalısınız.
  6. Özel şekillenen plastikten oluşan bir atel burnunuzda yer alacaktır. Bu atel, hem şekli muhafaza etmek hem de burnu dış etkenlere karşı koruma amacı güder. Biraz sıkılsanız bile bunları asla yerlerinden oynatmayın. Ortalama 6-7 gün içinde hekiminiz gerekli çıkarma işlemini yapacaktır.
  7.  Burun delikleri sık sık ovalanmamalıdır. Burnunuzu bu aşamada sert bir yere çarpmamaya özen gösterin. Mümkünse başınızdan geçirmek zorunda kaldığınız kıyafetler yerine düğmeli ya da fermuarlı kıyafetler tercih edin.
  8.  Diş fırçalarken dudaklarınızı yukarı doğru bükmeyin, zorlamayın. Fırçanızın yumuşak bir fırça olmasına özen gösterin.
  9. Spor ya da günlük egzersizler yapıyorsanız bu süreçte biraz ara vermelisiniz. Öte yandan ağır şeyler taşımaya kalkmayın, gereksiz yere eğilmeyin.
  10. Güneşin zararlı ışınları malum. Burun eğriliği ameliyatı olduktan sonra yaklaşık 30 gün boyunca güneş ışınlarından kaçınmaya çalışın.
  11. Pansuman sonrasında burun etrafında ufak şişlikler veya dokularda renk değişiklikleri olabilir. Bu değişikliklerin geçici olduğunu belirtelim, endişe etmenize asla gerek yok.
  12. Burun eğriliği ameliyatı sonrasında birçok bölgede uyuşma hissi yaşanır. Bu uyuşma hali en çok da burnun ucunda ve dudakta hissedilir. Uyuşmaların en az 2 hafta daha devam edeceğini bilmelisiniz.
  13. Hekiminiz tamponlarınızı aldıktan sonra kulak temizleme çöpünden destek alarak, burnunuzu temizleyebilirsiniz. Bu işlem günde birkaç defa tekrar edilmelidir.
  14. Tamponlar alındıktan sonra bile bazı tıkanmalar olacaktır, endişelenmeyin. Bu süreçte hapşırmak zorunda kaldığınızda özellikle ağzınızı açık tutun.
  15. Ameliyat sonrası özellikle de ilaçların etkisiyle ciddi bir yorgunluk, bitkinlik hissi yaşanabilir. Hekiminizin vereceği ek bir uyku ilacı bu süreci daha rahat atlatmanızı sağlayabilir.
  16. Burun eğriliği ameliyatı sonrasında nadiren de olsa depresyon duygusu ön plana çıkabiliyor. Burnunuzun yeni hali sizi tedirgin edebilir; fakat şu unutulmamalıdır ki bu tip ameliyatlarda gerçek anlamda bir geri dönüş almak için en az 6 ay sabırla beklenmelidir.