Burun Ameliyatlarındaki Tamponlar Çok Ağrı Verir mi?

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Burun Ameliyatlarındaki Tamponlar Çok Ağrı Verir mi?

Burun ameliyatı geçiren bir hastanın en çok çekindiği durum, ameliyattan sonra konacak olan tampondur. Tamponlar çıkartılırken dayanılmaz bir acı olacağı bilgisi yıllardır kulaktan kulağa yayılır. Aslında bu yanlış, dayanak noktası geçmişte kalmış bir bilgidir. 2000’li yıllardan önce burun operasyonlarından sonra burun içine uzun ve kalın gazlı bezler yerleştirilmekte ve burnun içi hiç boşluk kalmamacasına bu bezlerle tıkanmaktaydı. Bu gazlı bezler de sıvı ve kanla şiştikçe çevreye baskı yapıp ağrıtmakta ve kuruyup yapışarak çıkarılırken gerçekten şiddetli bir ızdırap vermekteydi.

Neyse ki tıp bilimi çağımızın en hızlı gelişen bilim dallarından biridir ve bu tampon sorununa da uzun zaman önce çeşitli çözümler bulunmuştur.Yapılan burun ameliyatının tipine göre içinde hava geçişini sağlayan, yapışmayan, şiddetli ağrıya sebep olmayan birbirinden farklı tamponlar kullanılmaktadır. Kimi ameliyatlarda ise hiç tampon konulmamaktadır.

Deviasyon dediğimiz kemik eğriliği ameliyatında içinde hava kanalı olan silikon tamponlar kullanılır. Bu tamponlar kimi zaman burun estetiğinde de tercih edilir. Ameliyat sırasında usulünce özel kremlerle yağlandıklarında çıkartılma aşamasında ciddi bir ağrıya yol açmazlar. Sinüzit ameliyatlarında ise sıklıkla çıkartılmasına gerek olmayan çeşitli tipleri olan eriyen tamponlar ya da gene hava kanalı olan yumuşak sünger tamponlar uygulanır. Burun etlerine yapılan müdahalelerde ise ameliyat sonrası tampon kullanımına gerek olmaz veya gerekiyorsa kan sızmasını önlemek için kısa süreli konur. Tampon konmasına gerek olmayan başka bir durumda kemik eğriliğinin burnun ön kısmında sınırlı olduğu ameliyatlar ya da burun içine sınırlı müdahale yapılmış burun estetiği ameliyatlarıdır.

Operasyonlarda yerleştirilen tamponlar ameliyatın tipine ve eğriliğin şiddetine göre bir gün ile yedi gün arasında burun içinde kalırlar. bu süre boyunca tamponların büyük bir kısmında hava kanalı olduğu için kısmen de olsa nefes alabilirsiniz. bu dönemde burundaki kabukları ve pıhtıları temizlemek için tuzlu su spreyleri ve başka nefes açıcılar kullanılır.

Tamponların çıkarılması sırasında ise önce burun içine aspiratörle kısa bir temizlik işlemi yapılır ve tamponlar kolay ve hızlı bir şekilde çıkarılır. Bu tamponu çekme işlemi bir kaç saniyede bittiğinden ciddi ve yoğun bir ağrı ile karşılaşılmaz. Burun estetiği ameliyatlarında da konulan tamponlar aynıdır ve şiddetli bir ağrı söz konusu değildir.