Burun ameliyatlarında burun etleri denen konkalara da müdahale edilir. Konkalar burnun içinde dış yana yapışık olarak aşağıdan yukarı doğru üç sıra halinde yerleşmişlerdir. Burun ameliyatlarında rutin oalrak en alt konkalara işlem uygulanır. Daha az oranda sorun varsa ortadaki konkalara müdahale edilir.Üst konkalara ise çok nadiren dokunulur.
Özellikle sigara içenlerde, allerjik nezlesi olanlarda ve yaşadıkları ortamdan etkilenip reaksiyon gösterenlerde alt konkalar şişer.Ameliyat sırasında iki tip işlem yapılır. En sık uygulanan tipte radyofrekans, koterizasyon veya laser ile küçültme uygulanır. Daha az sıklıkta ise konkanın içinde bulunan kıkırdak ve kemik kısım cerrahi olarak çıkarılır.
Orta konka olarak adlandırılan bir üst konka ise zaman zaman irileşip tıkanılık yapar. Bu konkada sorun içindeki kemiğin şişip ortasının balon gibi olup pasajı tıkamasıdır. Şişmiş olan kısım cerrahi olarak çıkarılır.
Eski dönemlerde konkaların tamamen ya da kısmen kesilmesi gibi riskli ve komplikasyonları olan yöntemler uygulanıyordu. Bu yöntemlerin iki büyük sıkıntısı vardı. Bir kısmında kontrolü ve durdurulması zor olan burun kanamaları gelişiyordu. Bir kısmında ise çıkarılan doku miktarı tam ölçülemediği için aşırı doku çıkarılıyor ve tedavisi mümkün olmayan boş burun sendromu oluşuyordu. Yarttığı sıkıntılardan dolayı bu yöntemler artık kullanılmamaktadır.
Hem burun estetiğinde hem de fonksiyonel burun cerrahisinde burun etlerine uygulanan küçültme yöntemleri ameliyatların artık rutin birer parçasıdır. Uygulanışı basittir ve son derece güvenlidir.