Burun Ameliyatı ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Burun Ameliyatı ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Burun Ameliyatında Operasyon Süreci 

Gerek estetik nedenler gerekse de fiziki rahatsızlıklardan ötürü ülkemizde pek çok kişi burun ameliyatı olmayı tercih etmektedir. Estetik operasyonların başını çeken burun, yüzün orta bölümünde yer aldığı için güzellik konusundaki kıstasları doğrudan etkileyebilmektedir. Doğuştan gelen burun eğriliği kişiyi psikolojik olarak rahatsız edebildiği gibi aynı zamanda verimli bir şekilde nefes almasına engel olmaktadır. Burunla ilgili rahatsızlıklar arasında sinüzit, burun eti problemleri, kıkırdak sorunları sıralanabilmektedir. Bütün bu problemler ortak biçimde kişinin solunum yollarını negatif yönde etkilemektedir.  

Burun, ifademizi belirleyen kritik bir organdır. Çıkıntılı yapısından ötürü, olası bir burun bozukluğu tüm yüz şekline yansımaktadır. En ideal burun tamamen doğal olan burundur. Bu yüzden burnun yüz ile olan ilişkisi göz ardı edilmemelidir. Burun, yüzdeki diğer organlardan estetik açıdan bağımsız bir organ değildir. Burun ameliyatı, estetik operasyonlarla bir arada yapılabilmektedir. Bu tip ameliyatlar kişinin öz güvenini olumlu yönde etkilemektedir. Sosyal yaşamın içinde ruhsal olarak daha sağlıklı bir birey olmasına zemin hazırlamaktadır.

Kişi bu tip bir rahatsızlığa sahipse, çok özel bir durum olmadığı sürece 18 yaşından önce ameliyat olmamalıdır. Eğer burun eğriliği ya da geniz etiyle ilgili sorunlar, kişide kronik nefes alma problemleri ve baş ağrıları yaratacak düzeyde ise 18 yaşına gelmesi beklenmeden ameliyat edilebilmektedir. Bu burun ameliyatlarına genel anlamda tartışılan ve uzlaşılamayan bir konudur. Kimi uzmanlar küçük yaşta burun ameliyatı olmanın avantaj yaratacağını savunurken, kimi uzmanlar bunun burun gelişimi devam ederken risk doğuracağını savunmaktadır. Burun ameliyatının özel bir mevsimsi ya da ideal bir zamanı yoktur. Her mevsimin kendine göre zorlukları avantaj ya da dezavantajları vardır. Önemli olan kişinin ameliyatın ardından bir hafta kadar dinlenebileceği bir zaman aralığını bulabilmesidir.

Kişi ameliyat öncesinde doktoruyla detaylı bir görüşme yapmaktadır. Daha önce yapılan ameliyatlar varsa bunlar mutlaka bildirilmelidir. Hasta, burnunda istediği değişimi ya da fiziki olarak solunum yollarında yaşanan pürüzleri aktarmak zorundadır. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra ameliyata dair genel bir yol haritası belirlenir. Burada hekim ve hasta uyum ve diyalog içinde olmak zorundadır. Dikkatli bir muayene ile kişinin yüzüyle uyumlu burun yapıları görsel anlamda analiz edilebilmektedir. Kişi bu analiz sayesinde nasıl bir buruna sahip olacağı konusunda fikir sahibi olmaktadır.

Burun Ameliyatı Nasıl Gerçekleşiyor?

Burun ameliyatları açık veya kapalı olmak üzere, iki şekilde yapılabilmektedir. Kapalı ameliyat esnasında kesi işlemleri doğrudan burnun iç tarafından gerçekleşmektedir. Açık ameliyatta ise bütün bu uygulamalara ek olarak burnun uç tarafında bir kesi daha açılmaktadır.  Burada bu iki yöntemden hangisinin tercih edileceği hekimin yapacağı analizler neticesinde şekillenmektedir.  Kişinin burun yapısı veya şikayetine göre uygun olan yöntem tercih edilmektedir. Nadiren lokal anestezi olsa da çoğunlukla genel anestezi yöntemi tercih edilmektedir. Bu tip ameliyatlar minimum 2 saat, maksimum ise 4 ila 5 saat sürebilmektedir.

Tamponlar gerek kanamanın önlenmesi gerekse de burnun şeklini oturtmak maksadı ile ciddi anlamda bir destek vermektedir. Tampon konusundaki yönelimler modern tedavilerle beraber değişmiştir. Artık çıkarıldığı esnada ağrı yaratmayan tampon biçimleri uygulanmaktadır. Bu tamponlar ameliyat sonrasında ortalama 2 gün kadar burunda kalmaya devam etmektedir. Kişinin bu süreçte nefes alma konusunda zorluk yaşaması doğal karşılanmaktadır.

Burun Ameliyatı Sonrası Etkiler

Kişi ameliyatı ağrısız sızısız bir şekilde atlatmaktadır. Başarı oranı oldukça yüksek olan burun ameliyatı sonrasında kimi etkiler söz konusudur. Plastik bir atel dışında bazı bantlar burnun yeni şekli için destek sunmaktadır. Hastaların göz çevresinde ameliyat sonrasında bazı şişlikler meydana gelebilmektedir. Bu şişlikler ortalama 5-6 gün içinde neredeyse tümüyle kaybolmaktadır. Hastanın taburcu olması ise genellikle aynı gün içinde gerçekleşmektedir.  Bazı özel durumlarda hastalar 1 ya da 2 gün hastanede kalabilmektedir.

Burun Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yukarıda da belirttiğimiz üzere tamponlar yerlerinden çıkarılıncaya dek hasta burnundan nefes almakta güçlük çekmektedir. Bu süreçte sadece ağızdan nefes alınmalıdır. Bu süreçte ağız kuruluğu şikayeti açığa çıkabilmektedir. Bunu önlemek adına ameliyat sonrasında sıklıkla su tüketilmesi önerilmektedir. Pipet kullanılmamasına özen gösterilmelidir. Çiğnenme açısından güçlük yaratacak yiyeceklere yönelmek hata olacaktır. Dudak bölgesinin daima nemli kalabilmesi adına dudak kremleri kullanımı önerilmektedir. Kanı sulandıran ilaçlardan veya aspirinden uzak durulmalıdır.

Öte yandan dinlenme esnasında kafanın 30-40 derece civarında bir yükseklikte bulunması önemlidir. Bu hem kan dolaşımını etkin kılacak hem de şişliklerin daha kısa sürede inmesine yardımcı olacaktır. Burnun herhangi bir yere temas etmemesine özen gösterilmeli, hatta sıklıkla sümkürme yöntemiyle temizlenmelidir. Dişler fırçalanırken muhakkak görece yumuşak bir fırça tercih edilmelidir. Burun ameliyatı olduktan 15 gün sonrasına kadar kişi ağır şeyler taşımaktan uzak durmalıdır. Yaklaşık 3 hafta kadar güneş ışınlarının doğrudan kendini var ettiği alanlardan uzaklaşılmalıdır.

Tampon sonrası doktorunuz size burun içini temiz tutmakla ilgili yöntemler gösterecektir . Burun içinin burun spreyi ile temizlenmesi daha yerinde bir tercih olacaktır. Bu arada söz konusu süreçte olası bir hapşırma esnasında ağzın açık olmasına dikkat edilmelidir. Ameliyat tamamlandıktan sonra 2-3 ay kadar mecbur kalınmadıkça gözlük kullanılmamalıdır.