Burun ameliyatları genellikle burnun yeniden biçimlendirilmesi amacı ile yapılan estetik operasyonlardır. Ancak burun ameliyatlarının her biri estetik sorunlardan daha çok sağlık sorunları nedeni ile de zorunluluk halinde yapılmaktadır. Bu nedenle Burun Ameliyatı Hangi Durumlarda Gerçekleştirilir konu başlığı altında, burun ameliyatlarının yapılması gerektiren durumlar hakkındaki bilgilerin detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir.
Burun ameliyatlarında burun küçültme, burun büyütme, burun ucunun kaldırılması ve burundaki kemiğin alınması gibi pek çok işlem yapılmaktadır. Bu nedenle dünyada en çok yapılan estetik operasyonlar içerisinde ilk sırada yer almaktadır. Ancak burun ameliyatları her zaman estetik ve güzellik amacı ile değil anatomik bozuklukların giderilmesi amacı ile de sıklıkla yapılmaktadır. Yani bu operasyonların hem sağlık hem de estetik açıdan hastaların isteği üzerine gerçekleştirilmektedir diyebiliriz.
Sağlıklı bir yaşam için burun ameliyatları tercih edilirken bazı durumlarda hem estetik hem de anatomik problemler nedeni ile burun ameliyatlarına başvurulmaktadır. Burun içerisindeki yapısal ve işlevsel bozukluklar ve sorunların hastanın iyi ve kaliteli nefes alışverişini engelleyebilmektedir. Özellikle septum deviasyonu olarak adlandırılan nefes alma sorununa yol açan bu tablo işlevsel ve yapısal bozukluklara neden olduğu için burun ameliyatlarının gerçekleştirilmesinde etkin rol oynamaktadır.
Septum deviasyonu olarak adlandırılan bu tabloda burnun eğri ya da yamuk olma hali olarak açıklanabilir. Burun septumu burnun ikiye bölünmesini sağlayan kemikten oluşan ancak büyük bir çoğunluğu kıkırdak dokusuna sahip bir yapıdır. Bu septum aracılığı ile her iki burun deliğinden eşit bir şekilde nefes alınması sağlanmaktadır.
Bazı durumlarda doğuştan ya da travmaya bağlı olarak septum bölgesinde deformasyonlar görülmektedir. Bu sorunu yaşayan hastaların genellikle nefes almada güçlük çektiğini söyleyebiliriz. Deviasyona yani eğriliğe bağlı olarak burnun bir yanı sürekli olarak tıkalıdır. Buna bağlı olarak uykuya dalış süresi bu hastalarda daha uzundur ve ağız açıklığına bağlı olarak bir takım şikayetler yaşamaktadırlar.
Özellikle aşırı horlama ve uyku apnesi gibi rahatsızlıklar sonucunda burun ameliyatına başvurmaktadırlar. Bu operasyonda burun içinden yapılan bir kesi aracılığı ile septuma ulaşılmaktadır. Septumdaki eğrilik düzeltilerek, gereklilik halinde kemik ve kıkırdak dokular törpülenmektedir. Böylece burun içerisindeki yapısal bozukluklar burun ameliyatı ile giderilerek ciddi nefes alma güçlüklerinin önüne geçilmiş olmaktadır.
Burun Ameliyatları Hangi Durumlarda Gerçekleştirilir konu başlığında ele alınacak en önemli husus ameliyatı gerektirmeyen sorunlardır. Bu aşamada her bir hastanın muhakkak uzman bir hekime başvurması gerekmektedir. Burun içi yapısının incelenmesi ve kişinin ne kadar nefes alıp alamadığı değerlendirilmelidir. Burun etinin yapısı, alerjik polip varlığı, burun içerisindeki kıkırdak doku ve kemik yapılarının ne durumda olduğu detaylı bir şekilde incelenmelidir. Bunun sonucunda burun ameliyatına başvurulup başvurulmayacağına karar verilmelidir. Ancak estetik bir sorun yoksa burun ameliyatları septumun büyümesinin durması ile birlikte gerçekleştirilebilmektedir.
Burun ameliyatları diğer cerrahi operasyonlara oranla oldukça düşük riskli ameliyatlardır. Bu ameliyatlardan sonra burun kanamaları, enfeksiyonlar ve anesteziye bağlı olarak gelişebilecek komplikasyonların görülme sıklığı düşüktür. Ancak belirtmek gerekir ki; birinci burun ameliyatı sonrasında ikinci bir düzeltme ameliyatı yani revizyon ameliyatı gerekebilmektedir.
Burun Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalıdır?
Burun ameliyatları ya da burun estetik ameliyatları esnasında yapılan işlemlerde kıkırdak dokuları ve kemik dokuları üzerinde bir takım değişiklikler yapılmakta ve buruna yeniden şekil verilmektedir. Daha estetik bir burun oluşturmak için yapılan ya da yapısal bozuklukların giderilmesini amaçlayan bu operasyonlar esnasında kemikler veya kıkırdak dokular kesilebilmektedir. Bununla birlikte kesme işlemi yerine eksik olan yapıların tamamlanması sağlanarak yeniden şekil verme işlemi yapılmaktadır. Bu nedenle burun ameliyatları en zor ve karmaşık operasyonlar olarak ele alınmakta ve Burun Ameliyatı Hangi Durumlarda Gerçekleştirilir konu başlığı önem kazanmaktadır.
Burun ameliyatları genellikle burnun şeklinin değiştirilmesini hedefleyen estetik ameliyatları kapsamaktadır. Bu nedenle özellikle belli bir yaşın üzerindeki kişilere uygulanmaktadır. Erkek çocuklarında bu yaş 18 iken, kız çocuklarında 16’dır. Yani operasyonlar septumun büyümesinin durduğu yaş sınırı sonrasında uygulanmaktadır. Ancak daha küçük yaşlarda ileri düzeyde nefes alma sorunlarının oluştuğu tablolarda kemikleşme noktalarının korunması ile kıkırdak dokularındaki eğrilikler düzeltilmekte ve nefes almayı sağlıklı seviyeye çıkarma amacı ile burun ameliyatı yapılmaktadır. Bu durum tamamen zorunluluk halinde gerçekleştirilen bir burun ameliyatıdır. İleri yaşlarda kişinin sağlık durumunun elverişli olduğu her takvim içerisinde rahatlıkla uygulanabilmektedir. Burun Ameliyatı Hangi Durumlarda Gerçekleştirilir konu başlığı içerisinde belirtmek gerekir ki ileri yaş gruplarında çoğunlukla genel anestezinin riskleri ve komplikasyon zorlukları düşünüldüğünde kozmetik sorunların giderilmesinden ziyade nefes alma sorunlarının düzeltilmesine yönelik zorunlu durumlarda uygulandığını ifade etmek mümkündür.
Burun sırtındaki kemer, burun ucu düşüklükleri, burun eğrilikleri, burun asimetrileri, burun ucu genişlikleri gibi pek çok estetik sorunlarda burun ameliyatları yapılabilmektedir. Ameliyat yaşına erişmiş tüm hastalar tüm bu estetik sorunlarını gidermeye yönelik burun ameliyatlarını tercih ederken burnun yapısı dışında nefes ile ilgili yaşadıkları sorunları da yine nefes açmaya yönelik işlemler ışığında giderebilmektedirler.