Boyun Kitlelerinin Tedavisi Nasıldır?

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Boyun Kitlelerinin Tedavisi Nasıldır?

Tedavi sıklıkla kitlenin neden kaynaklandığına göre belirlenir. Eğer basit enfeksiyonlara bağlı reaktif bir lenf bezi büyümesi varsa 10-14 günlük antibiyotik kullanımı yeterli olmaktadır. Birkaç gün içinde ağrı kendiliğinden veya verilen antibiyotiklere bağlı olarak azalır, lenf nodu boyutları küçülmeye başlar ve bunun tamamen kaybolması 2-3 hafta sürebilir. Sık sık bu tarz hastalık geçirenlerde ve çocukluk çağında şişen lenf bezinin boyutunun küçülmesi uzun zaman alabilir.

Ama tüberküloz gibi başka enfeksiyona bağlı lenf bezi büyümelerinin tedavisi daha uzun süreli ve spesifik tedavileri gerektirir. Eğer bu kitle doğumsal kistik bir kitle ise tedavisi sıklıkla cerrahi olarak kitlenin çıkarılmasıdır. Yapılan incelemeler neticesinde lenf bezi büyümesinin baş boyun bölgesi yerleşimli kötü huylu bir tümör kaynaklı olduğu tespit edilmiş ise bu bölgeyi ve boyundaki diğer lenf bezlerinin de çıkarılmasını içerecek cerrahi bir tedavi gerekebilir. Ek olarak hastanın sonrasında radyoterapi-kemoterapi alması gerekebilir. Yine eğer lenf bezlerindeki büyüme lenf bezlerini tutan sistemik bir hastalığa bağlı ise tedavi amacıyla hasta dahiliye- onkoloji kliniklerine yönlendirilebilir.

Özet olarak boyunda kitle tespit edildiğinde doğru teşhis ve tedavi amacıyla öncelikle bir KBB hekimine başvurmanız gereklidir.